Terveisiä Pokljukasta – Emilia Irvankosken kisaraportti nuorten EM-kisoista

OH:n ampumahiihtäjä Emilia Irvankoski on esittänyt hienoja suorituksia nuorten EM-kisoissa Sloveniassa Suomen väreissä. Tutustu Emilian tunnelmiin kisareissusta:
Terveiset Sloveniasta, aurinkoisesta vuoristomaasta, jossa ihmiset ovat ystävällisiä, ruoka hyvää ja olosuhteet kaikinpuolin loistavat ampumahiihtäjälle. Sloveniassa, Pokljukassa sijatsee tämän tarinan päänäyttämö, ampumahiihtostadion 1345m korkeudessa, jossa vietin 13.-23.1 välisen ajan nuorten EM-kilpailuissa. Monet saattavat muistaa Pokljukan viime vuoden ampumahiihdon MM-kisoista. Oma kisareissuni alkaa olla ohitse – tässä hieman kisamuistoja.
Aloitimme harjoittelun Pokljukassa lenkkeilemällä aurinkoisissa järvimaisemissa ja tutustuimme tuleviin kisalatuihin kotimaassa huolletuilla suksilla huoltojoukkojen ollessa vielä edllisiltä kisapaikoilta. Harjoituspäivät alkoivat yleensä aamulenkillä, sen jälkeen teimme ampumahiihtoharjoituksen. Illalla kävimme vielä pienellä palauttavalla lenkillä. Hotellimme sijaitsi noin 30 min ajomatkan päässä stadionista.
Kilpailut alkoivat keskiviikkona 19.1 normaalimatkan kilpailulla. Matkana 12,5 km ja neljä ammuntaa. Näin jälkeenpäin ajateltuna suoritus oli hieman alle perustasoni. Itselleni startti oli ensimmäinen arvokisoissa. Ensimmäinen hiihtokierros lähti hyvin liikkeelle, jopa liian helposti. Viimeinen kierros olikin jo sitten taistelua happoja vastaan. Ammunta ei ollut parasta (2+2+0+1), mutta sakot vähenivät kuitenkin kisan loppua kohden.
Viestipäivää odotin erityisen paljon ja se kisattiin heti aloitusmatkan jälkeisenä päivänä. Oli hienoa päästä ensimmäistä kertaa mukaan Suomen joukkueeseen, aloitusosuudelle. Starttasin takarivistä viimeiseltä paikalta, koska maapisteitä Suomella ei ollut. Pääsin kuitenkin hyvin liikkeelle ja sain ohitettua useampia hiihtäjiä ensimmäisen kierroksen aikan. Ensimmäiseen ammuntaan tulin 11. noin yhdeksän sekuntia kärjen takana. Makuun selvitin yhdellä varapatruunalla ja olin edelleen hyvissä asemissa. Pystypaikalla jouduin harmittavasti paikkaamaan kolme ohilaukausta, mutta sakkoringiltä vältyin. Vaihtoon tulin edelleen sijalla 11.
Viestin jälkeen nautimme aurinkoisesta välipäivästä upeissa vuorimaisemissa seikkaillen.
Lauantaina ja sunnuntaina kilpailtiin pikakilpailun ja takaa-ajon merkeissä. Lauantain kisapäivä valkeni pilvisenä ja tuuli oli yltynyt yön aikana. Pikakilpailu onnistui hyvin ammuntojen osalta (1+0) rajusta tuulesta huolimatta. Makuuammunnassa minulla kului todella paljon aikaa. Ensimmäisen laukauksen jälkeen tuuli voimistui niin, että ladunpinnasta jäärakeet lensivät silmään ja makasin silmät kiinni hetken aikaa matolla. Aikaa tietysti kului turhaan, mutta sain onneksi taulut kaatumaan yhtä lukuunottamatta. Pysty oli täydellinen onnistuminen. Hiihtokin kulki jo paremmin kuin aiemmissa starteissa, mutta viimeinen vaihde puuttui edelleen.
Takaa-ajo oli erittäin mukava kilpailu! Oli kivaa päästä ensimmäistä kertaa kansainvälisissä kilpailuissa kutkuttavan jännittävään takaa-ajoon. Sijoitukset vaihtuivat moneen kertaan kisan aikana ja kamppailu oli tasaista kisaajien välillä. Suoritukseni oli hyvä (0+2+1+1) ja onnistuin vielä ottamaan hyvän loppukirin. Omat tavoitteet eivät kuitenkaan kokonaan täyttyneet sijoituksen osalta.
Reissu oli kaikinpuolin onnistunut ja antoi paljon uusia tärkeitä kokemuksia tulevaisuutta varten. Suomen joukkue onnistui hyvin ja mitaleitakin tuli kolme!! Myös huoltomiehet tekivät täydellistä työtä loihtimalla meille jokaiselle luistavat sukset kaikille kisapäiville. Valmennus hoiti oman osuutensa myös täyden kympin arvoisesti. Joukkueemme yhteishenki oli hyvä. Koronatilanteen aiheuttamisen rajoitusten vuoksi oleilimmekin paljon Suomen joukkueen kesken ja kansainväliset tuttavuudet jäivät odottamaan seuraavia tapaamisia.