Punaisen Tuvan historiaa

OH:n Punainen Tupa

Paviljonki 1928
Paviljonki 1928

Vuonna 1926 Suojeluskunnan toimesta Ounasvaaralle valmistui paviljonki, joka ensisijaisesti palveli sk:n ampuma- ja koulutuspaikkana. Paviljongin edessä oli hiihtostadion, joka pysyi vuodesta 1927 lähtien Ounasvaaran Talvikisojen kilpailukeskuksena,

kunnes uusi stadion valmistui vaaran toiselle puolelle. Alue oli myös vuosia rajavartioston ampumakeskus.

Kyseinen rakennus (aiemmalta nimeltään Ampula) on eräs niistä harvoista, joka säästyi Lapin tuhoilta saksalaisten polttaessa Rovaniemen maan tasalle. Paviljonki on myös yksi rakennusperinteen harvinaisuuksista, joita Lapista löytyy.

Paviljongin pihapiirissä oli alkuvuosina myös sauna ja muita ulkorakennuksia. Pihalla oli erinomainen kaivo. Rakennuksen sisätilan talonmiehen asunto käsitti huoneen ja keittiön. Sinne on erillinen sisäänkäynti. Paviljongissa oli sodan aikana sekä suomalaisten että saksalaisten radioasemat ja ympäristö toimi saksalaisten sotajoukkojen asemapaikkana.

Viimeisimpinä käyttäjinä olivat nuorisobändit ja heidän jälkeensä eri rakennusfirmat, joille se oli työmaatoimisto rakennettaessa Lappi Areenaa ja laajennettaessa Lapin urheiluopistoa.

Ounasvaaran Hiihtoseuran täyttäessä 80 vuotta ja sen juhlakirjan valmistuessa, heräsi ajatus Paviljongin säilyttämisestä ja saamisesta seuran käyttöön. Oli vaarana, että se joutuisi purku- tai siirtolistalle. Teimme kaupungin kanssa 25-vuotisen vuokrasopimuksen.

Tavoitteena oli turvata paviljongin pysyminen sen alkuperäisellä tontilla, säilyttää vanhat rakenteet ja niiden myötä rakennuksen vanha, arvokas perinne. Toisena ajatuksena oli seuran toimiston siirto kunnostettuihin tiloihin.

Punainen Tupa valmistui kesäksi v. 2013, jolloin OH:n toimisto muutti tiloihin.

YHTEYSTIEDOT

Lisätietoja, vuokraukset ja tarjouspyynnöt:

Ounasvaaran Hiihtoseura ry

p. +358 40 720 4005

info@oh.fi