Napapiirin aikaikkunat avautuvat

NAPAPIIRI MATKALLA POHJOISEEN

Maapallo on avaruuskappaleelle ominaisesti jatkuvassa ja moniulotteisessa liikkeessä. Pallomme liikkuu jatkuvasti mm. omassa aurinkokunnassaan, omalla kiertoradallaan auringon ympäri sekä pyörien oman akselinsa ympäri. Jopa maapallon pyörähdysakselin paikka molemmilla navoilla tekee pientä liikettä.

Maan oma akseli on kallellaan kiertotasoonsa nähden. Tästä seuraa mm, että meillä on vuodenajat. Pyörähdysakselin suunta tähtitaivaalla muuttuu jatkuvasti maapallon oman hyrrämäisen kiertoliikkeen ja akselikaltevuus puolestaan taivaankappaleiden keskinäisten vetovoimien vaikutuksesta. Kaltevuuden jatkuvasta muutoksesta johtuu, että mm. tähtitieteellisen napapiirin paikka maapallon pinnalla muuttuu vastaavasti.

Tähtitieteessä ja geodesiassa nämä liikkeet on osattu jo kauan mitata, laskea ja paikantaa.

Isossa liikkeessään, noin +/- 10 000 vuoden aikaikkunassa napapiirimme on matkalla pohjoiseen. Lähtöpysäkki etelässä oli noin 7500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Kemi-Tornion alueella. Parhaillaan napapiirimme on ohittamassa Rovaniemellä Puolimatkan Krouvia. Vuoden 12000 tienoilla napapiirimme on päätepysäkillään pohjoisessa lähellä Sodankylää ja alkaa sen jälkeen siirtymään takaisin etelän suuntaan. Alla tämä napapiirin pidemmän jakson liike on esitetty karttapohjalla. Napapiirin sijanti on laskettu perustuen J.Laskarin algoritmeihin (1986) (muitakin laskenta-algoritmeja tunnetaan).

Voit tutustua tarkemmin maapallon liikkeisiin ja samalla napapiirin jatkuvan liikkumisen kannalta keskeisiin käsitteisiin mm. Reino Ruotsalaisen pitämällä napapiirisivustolla osoitteessa: http://napapiiri.webnode.fi/

aikamatkalippu-7000-12000_uusi-kuvaliite-kalenterin-3-luukkuun

Kuva: Napapiirin liike vuosivälillä -7523 eaa -> 12030 jaa.