Tähtiä kuin Otavassa…

”… poikia on Jukolassa”

Jukola ja napapiirin seitsemän vuosisataa kohtaavat 2020

Tähtitieteessä ja geodesiassa on napapiirin tunnetut ikiliikkeet osattu jo kauan mitata, laskea ja paikantaa. Alan laskukaavoilla voidaan selvittää tähtitieteellisen napapiiriviivan päiväkohtainen sijainti lähimenneisyydessä tai –tulevaisuudessa koko maapallolla. ”Lähi” -ilmaisulla ei tässä yhteydessä tarkoiteta luonnollisestikaan vain päiviä, kuukausia tai vuosia, vaan jopa vuosisatoja ja -tuhansia.

Laskukaavojen avulla on helppo selvittää, missä napapiiri oli – tai missä se tulee olemaan – tiettynä päivänä, vaikkapa nykyisellä 20 000 vuoden matkallaan kohti pohjoista. Suomessa siis etelästä Kemin korkeudelta lähes Sodankylän tasalle pohjoisessa.

Asiaa voidaan havainnollistaa sijoittamalla kartalle lähivuosisatojen aikaikkunassa esimerkiksi uudenvuodenpäiviin ajoitetut napapiiriviivat. Oheisella kartalla on esitetty Jukolan Viestin 2020 tapahtuma-alueeseen Rovaniemellä liittyvät, seitsemän vuosisadan ensimmäisten päivien napapiiriviivat (1.1.1500-1.1.2100).

Avaa siis Napapiirikalenterin neljäs luukku, eli näkymä Napapiiri–Jukolan 2020 seitsemään vuosisataan.

napapiiri-jukolan-vuosisadat-1500-2100-4-luukku

Tutustu vastaaviin viivoihin koko Lapin leveydeltä Reino Ruotsalaisen pitämällä napapiirisivustolla osoitteessa: http://napapiiri.webnode.fi

Hyvää Joulua 2016 ja mielenkiintoista Uutta Napapiirivuotta 2017 !

 Toivottaa: Napapiirikalenterin toimitus