Mikä on rastireitti (RR)?

Rastireitti on lapsille (noin 5-10v) suunniteltu suunnistusrata. Rastireittiradalla rastilta toiselle on vedetty valkoinen nauha, joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Rastireitin nauhaa ei kuitenkaan ole vedetty suoraan rastilta toiselle vaan se tekee matkalla mutkia, jolloin mutkia oikaisemalla voi päästä seuraavalle rastille paljon helpommin ja nopeammin kuin nauhaa seuraamalla. Rastireitin ydin onkin hyvien oikaisujen valitseminen kartalta ja niiden toteuttaminen maastossa suunnitelman mukaan.

Rastireitillä pääsee toteuttamaan suunnistuksen tärkeitä osa-alueita, kuten esimerkiksi kartan käsittely (kartan taittelu, suuntaaminen sekä peukalon käyttö; Missä ollaan?), reitin suunnittelu (Mistä mennään?) ja vastaan tulevan maaston ennakointi (Mitä tulee seuraaavaksi?).

Alla rastireitin ajatusta on esitetty kahdella kartalla. Kuvassa yksi on suunnistajan käyttämä RR-radan kartta. Kuvassa kaksi on piirretty lisäksi kokeneen rastireittisuunnistajan suunnittelema reitti sini-keltaisella katkoviivalla. Aloitteleva rastireittisuunnistaja voi valita myös toisenlaisen, vähemmän oikaisuja sisältävän reitin.

 

rr rata

Kuva 1: Rastireitin kartta, jossa rastit numeroiduilla ympyröillä, ja reittiviiva (maastossa kulkeva valkoinen nauha) punaisella.

 

rr reitti

Kuva 2: Rastireitin kartta, johon lisätty suunnistajan valitsema reitti sini-keltaisella katkoviivalla

 

Katso vielä alta videolta kuinka alan asiantuntija sipaisee rastireitin Ounasvaaralla: