Mikä on tukireitti (TR)?

Tukireitti on jo rastireittiä suunnistaneille tai muuten jo vähän osaavammille suunnistajille suunniteltu rata. Tukireittiradalla on edelleen rastireitin tapaan apuna metsässä kulkeva valkoinen nauha, joka opastaa reitin löytämisessä rastien välillä. Tukireitin rastit eivät kuitenkaan ole nauhan reitillä niinkuin rastireitillä, vaan jonkin matkan päässä nauhasta. Tukireitillä ei voi enää pärjätä pelkästää nauhaa seuraamalla ja tekemällä hyviä oikaisuja, vaan näiden taitojen lisäksi on oikeassa kohdassa poikettava nauhalta hakemaan rastia metsän puolelta. Tukireitti vaatii jo kohtalaista kartanlukutaitoa, vaikkakin metsässä oleva nauha toimii edelleen suunnistamisen apuna.

Tukireitillä harjoitellaan tarkempaa kartanlukua ja rastinottoa. Lisäksi reitti harjoittaa jo rastireitillä opittuja perustaitoja kartan käsittelyssä, reitin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tukireitin ajatusta on esitetty alla kahdella kartalla. Kuvassa yksi on suunnistajan käyttämä TR-radan kartta. Kuvaan kaksi on piirretty lisäksi kokeneen tukireittisuunnistajan suunnittelema reitti sini-keltaisella katkoviivalla.

 

rr rata

Kuva 1: Tukireitin kartta, jossa rastit ja reittiviiva (maastossa kulkeva valkoinen nauha) punaisella.

 

rr reitti

Kuva 2: Tukireitin kartta, jossa suunnistajan valitsema reitti sini-keltaisella katkoviivalla

 

Katso vielä alta videolta kuinka tukireitti sujuu Ounasvaaralla: