Luonnollisesti yhdessä –suunnistuskoulu

Tarvittavat varusteet

Suunnistusharrastuksen ja suunnistuskoulun voi aloittaa ilman erillisiä välinehankintoja. Tärkeintä on valita sään mukainen, ulkoliikuntaan sopiva asu (suunnistus-, tuuli- tai verryttelypuku), joka on helppo puhdistaa. Kesälläkään ei suunnisteta shortseissa, vaan asussa on hyvä olla sekä pitkät lahkeet että hihat suojaamassa oksien raapimiselta. Jalkineiksi käyvät alussa tavalliset lenkkitossut. Kevään ja syksyn kosteissa keleissä kumisaapaskin käy jalkineeksi.

Kun pääsee suunnistuksen makuun, kannattaa hankkia suunnistusta varten kehitetyt asut ja jalkineet. Suunnistuspuvun ja –kenkien hankinta on ajankohtaista, kun aloittaa kilpailemisen. Suunnistuskengät eli nastarit ovat tukevampia ja kestävät paremmin kosteutta ja likaa kuin tavalliset lenkkitossut. Niiden nastoitettu pohja on maastossa pitävä ja vähentää liukastumisia. Seurojen omista asuista voi tiedustella ohjaajilta. Suunnistuskenkiä ja muita lajiin liittyviä tarvikkeita myyvät lajiin erikoistuneet kaupat, joilla on myyntipisteitä mm. kilpailu- ja kuntorastipaikoilla.
Harrastuksen alkuun pääsee ilman kompassia, sillä keskeisintä on opetella kartanluvun perusteet. Kompassin käyttöä opetellaan yleensä muutaman vuoden harrastuksen jälkeen, kun on ensin opittu kartanluvun perusteet, joten oman kompassin hankkiminen sitä ennen ei ole tarpellista. Kompasseja on tarjolla useita erilaisia, myös lasten käteen sopivia pienempiä malleja.

SUUNNISTUKSEN YHTEISTYÖKUMPPANIT