Heinäkuun suunnistaja: Jyrki Itkonen

Tässä juttusarjassa esittelemme joka kuukausi yhden seuramme aktiivisuunnistajista. Luvassa on esittelyjä kaiken tasoisista suunnistajista junnuista veteraaneihin ja harrastelijoista huippuihin.

Heinäkuun suunnistajana esittelemme suhteellisen tuoreen seuran jäsenen, Jyrki Itkosen. Jyrki on osa Napapiiri Jukolan ratamestariryhmää ja juoksi Lahti-Hollola Jukolassa 40. perättäisen Jukolan viestinsä.

Kuka olet ja mistä tulet?
Jyrki Itkonen. Syntynyt 1963 Ranualla, josta armeijan jälkeen suureen maailmaan. Rovaniemelle muutimme perheemme kanssa 2014, jota ennen asuimme 20 vuotta Hämeenkyrössä.

Mikä on päälajisi?
Suunnistus. Nykyisin kait voisi jo sanoa vain Jukolan viesti, kun muu osallistuminen on jäänyt lähinnä satunnaisiin iltarasteihin.

Mitä muuta harrastat suunnistuksen lisäksi?
Jonkin verran kuntoilua, kalastusta ja metsästystä. Viimeiset parikymmentä vuotta vapaa-aikaa on kyllä kulunut paljon myös seuratyössä, pääosin ratamestarihommissa.

Mitä teet työksesi/opiskelet?
Olen työnjohtajana sahalla Kemijärvellä.

Tykkäätkö enemmän kesästä vai talvesta?
Molemmissa on hyvät puolensa. Yksi painava syy takaisin kotiseuduille tuloon oli lumiset talvet.

Mikä on lempitreenisi?
Ennen muinoin se oli kunnon mäkiharjoitus, nykyään huomattavasti rauhallisempi ja pitempi lenkki jalkaisin tai suksin.

Kauanko olet harrastanut suunnistusta ja mikä on saanut sinut pysymään lajin parissa? 
Ensimmäinen pm-mitalini taitaa olla vuodelta 1973, joten reilut 45 vuotta harrastusta on kestänyt enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Vuonna 1979 alkanut Jukolaputki on ollut hyvä motivaattori jatkaa.

Mikä on suunnistuksessa parasta?
Aina uudet haasteet – maastot ja radat. Ja näin vauhdin hiivuttua saa metsässä mennä omassa rauhassa omalla ”vauhdillaan”.

Paras saavutus urasi aikana?
Ranuan Peuran väreissä tuli saman ikäluokan kavereiden kanssa jokunen SM-mitali hisuviesteissä niin nuorissa kuin reilu 15 vuotta myöhemmin ikämiehissäkin.

Mikä on ollut mieleenpainuvin muistosi suunnistuksen parissa?
Tähän ikään ja kokemukseen niitä mahtuu paljon. Viestikisojen onnistumisista ja ennen kaikkea pummeista riittää muisteloita aina kavereita tavatessa.

Tavoitteesi tällä kaudella ja myöhemmin tulevaisuudessa?
Tämän kauden ja hiukan pitemmänkin jakson päätavoite ohitettiin jo Lahti-Hollolan myötä, kun sen 40. peräkkäisen Jukolan pystyi vielä juoksemaan. Nyt tavoitteet ovat omassa Napapiiri Jukolassamme, jossa pitkä yhteinen suunnistushistoria Määtän Kimmon kanssa saa jatkoa Jukolan viestin ratamestarityössä.

Motto:
Kyllä se siitä…

Kenet haluaisit seuraavaan Kuukauden suunnistaja -esittelyyn?
Rapakon Mikko esittäytyi viime kuussa ja Kimmosta on jo aikaisempi juttu, niin Mäen Harrin esittely täydentäisi meidän oman Jukolamme ratamestariryhmän kokonaisuudessaan.

Aikaisemmat Kuukauden suunnistajat:

Mikko Rapakko
Ansa-Lotta Ojanajo
Lumimaaria Ojala
Inka Mäenpää
Aino Rantala
Kimmo Määttä
Severi Oikkonen
Aabel Lehtoranta
Antero Karvinen
Lea Pirttilä
Olli Ojanaho
Marjo Bergman 
Eetu Pulju
Tuija ja Eero Haapasalmi
Aira Mylly
Niilo Ojanaho
Marketta Juujärvi
Jussi Rantala
Sanni Oikkonen
Tarmo Oikarinen

SUUNNISTUKSEN YHTEISTYÖKUMPPANIT