Jaoston toiminta

Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkijaosto toimii aktiivisesti mäkihypyn ja yhdistetyn hiihdon parissa. Määrätietoisella talkootyöllä ja Rovaniemen kaupungin kanssa tehdyllä yhteistyöllä olemme saaneet mäkihyppyolosuhteet ympärivuotisiksi. Yhdistetyn hiihdossa teemme yhteistyötä hiihtojaoston kanssa. Toimintamme ulottuu mäkikoulusta huippu-urheiluun. Järjestämme aktiivisesti kilpailuja ja tarjoamme harjoittelumahdollisuuksia myös muille kuin seuramme omille urheilijoille. Jaoston oma kunnostustiimi vastaa mäkien yllä- ja kunnossapidosta.

Tältä sivulta löydät tietoa mäkihyppyolosuhteista, harjoituksista, toimintamaksuista, seuran urheilijoille annettavasta tuesta sekä kilpailuihin ilmoittautumisesta.

Ounasvaaran mäkikeskuksessa on ympärivuotiset mäkihyppyolosuhteet kaiken tasoisille hyppääjille aloittelijoista kansainvälisen tason huippu-urheilijoihin. Ounasvaaralta löytyvät hyppyrimäet seuraavissa kokoluokissa:

 • K6 ja K15 (ei hissiä)
 • K28 ja K36
 • HS70
 • HS100

Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkihyppääjien ja yhdistetyn hiihtäjien lisäksi Ounasvaaran mäissä käy hyppäämässä junioreita, aikuisurheilijoita ja veteraaneja ympäri Suomen ja etenkin ensilumen harjoituskaudella Ounasvaara on suosittu kansainvälisten joukkueiden leirityspaikka.

Kesästä 2022 alkaen kaikki mäet ovat hypättävissä myös kesäisin.

Mäki- ja muita harjoituksia seuran omille urheilijoille järjestetään seuraavissa toimintaluokissa (Huom. tietoja päivitetään kaudelle 2023-24 kevään-alkukesän 2023 aikana!):

 • Mäkikoulu – K6, K15, K28 & K36 mäissä hyppäävät
 • Keskari-ryhmä – pääasiassa K64 mäessä hyppäävät
 • Aikuishuiput – pääasiassa HS100 mäessä hyppäävät
 • Aikuisharrastajat- ja veteraanihyppääjät – kukin oman tasonsa ja tahtonsa mukaan

Mäkikoulun toimintaa, maksuja ym. on kuvattu tarkemmin mäkikoulun omalla sivulla.

Keskari-ryhmä harjoittelee mäessä säännöllisesti yleensä maanantaisin ja keskiviikkoisin, samaan aikaan kun mäkikoulullakin on mäkiharjoitukset. Muut harjoitusajat sovitaan erikseen tarpeen mukaan. Lisäksi ryhmälle järjestetään fysiikka- ja taitoharjoituksia. Ryhmään kuuluvat yhdistetyn urheilijat osallistuvat myös hiihtojaoston ryhmien harjoituksiin. Toiminnasta sovitaan ja viestitään tarkemmin Keskari-ryhmän omassa WhatsApp-ryhmässä. Ryhmän valmentajana toimii Cyril Lack.

Seuran aikuishuiput harjoittelevat kukin oman harjoitusohjelmansa mukaisesti henkilökohtaisten ja/tai maajoukkuevalmentajien johdolla. HS100 mäki pyritään kunnostamaan mäkiharjoittelua varten aina tarpeen mukaan sääolosuhteet huomioiden, kunhan tieto tarpeesta on toimitettu riittävän ajoissa kunnostustiimille. Seuran aikuisurheiljat voivat halutessaan osallistua Keskari-ryhmän harjoituksiin.

Toimintamaksuilla katetaan osa mäkien yllä- ja kunnossapidon kustannuksista sekä Keskari-ryhmän ja mäkikoulun osalta myös valmennuksen ja ohjauksen kustannuksista. Mäkikoulussa käytettävä välineistö on hankittu pääosin mäkikoulun tukijoiden antamalla tuella sekä lahjoituksin.

Mäkikoulun toimintaa, maksuja ym. on kuvattu tarkemmin mäkikoulun omalla sivulla.

Keskari-ryhmän ja aikuishuippujen osalta toimintamaksu kaudella 2022-23 on

 • 300€ säännöllisesti Ounasvaaran mäkikeskuksessa harjoitteleville; tai
 • 100€ satunnaisesti (alle 10 krt/kausi) Ounasvaaran mäkikeskuksessa harjoitteleville

Toimintamaksu tulee maksaa Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkijaoston tilille FI93 5640 6440 0208 75.

Aikuisharrastajilta ja veteraanihyppääjiltä ei peritä toimintamaksua, kunhan hyppääjät järjestävät itse omatoimisen harjoittelunsa ja vastaavat käyttämiensä mäkien kunnostamisesta tarpeen mukaan sekä osallistuvat aktiivisesti jaoston muuhun toimintaan mm. talkoisiin osallistuen. Mikäli aikuisharrastajille ja veteraanihyppääjille järjestetään jatkossa ohjattuja harjoituksia tai muuta säännöllistä toimintaa, siihen liittyvistä maksuista määrätään erikseen.

Toimintatukea Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustaville mäkihyppääjille ja yhdistetyn hiihtäjille annetaan kaudella 2022-23 liittyen kilpailumaksuihin, harjoittelukuluihin sekä menestysstipendein.

Kotimaan kaikkien kansallisten kilpailujen osallistumismaksut sekä kilpailuja edeltävän päivän vapaiden harjoitusten mäkimaksut maksetaan jaoston toimesta. SM-joukkuekilpailuihin Ounasvaaran
Hiihtoseuran joukkueissa osallistuvien majoituskuluja tuetaan 50 €/hlö, mikäli joukkuekilpailuun osallistuminen edellyttää ylimääräistä yöpymistä kilpailupaikkakunnalla.

Harjoittelukuluihin tukea myönnetään sen mukaisesti, miten seuran urheilijoita on valittu Hiihtoliiton valmennusryhmiin:

 • aikuisten maajoukkue 500€
 • nuorten maajoukkue/haastajaryhmä 300€
 • valtakunnallinen yläkoululeiritys 100€

Tuen edellytyksenä on, että urheilija on maksanut seuran jäsenmaksun, toimintaluokkaansa vastaavan toimintamaksun ja edustaa Ounasvaaran Hiihtoseuraa koko kauden. Tuen voi lunastaa kulukorvauksena harjoittelu- ja valmennuskulujen perusteella. Tuki on haettavissa 1.2-30.4.2023 välisenä aikana.

Menestystipendit jaetaan OH:n kauden päättäjäisissä seuran kaikille jaostoille yhteisen kriteeristön mukaisesti. Jaostolla on mahdollisuus päätöksellään jakaa lisäksi myös omia menestysstipendejä tai muita harkinnanvaraisia tukia.

Jaoston toimintaa ohjaavat dokumentit