Jaoston toiminta

Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkijaosto toimii aktiivisesti mäkihypyn ja yhdistetyn hiihdon parissa. Määrätietoisella talkootyöllä ja Rovaniemen kaupungin kanssa tehdyllä yhteistyöllä olemme saaneet mäkihyppyolosuhteet ympärivuotisiksi. Yhdistetyn hiihdossa teemme yhteistyötä hiihtojaoston kanssa. Toimintamme ulottuu mäkikoulusta huippu-urheiluun. Järjestämme aktiivisesti kilpailuja ja tarjoamme harjoittelumahdollisuuksia myös muille kuin seuramme omille urheilijoille. Jaoston oma kunnostustiimi vastaa mäkien yllä- ja kunnossapidosta.

Tältä sivulta löydät tietoa mäkihyppyolosuhteista, harjoituksista, toimintamaksuista, seuran urheilijoille annettavasta tuesta sekä kilpailuihin ilmoittautumisesta.

Ounasvaaran mäkikeskuksessa on ympärivuotiset mäkihyppyolosuhteet kaiken tasoisille hyppääjille aloittelijoista kansainvälisen tason huippu-urheilijoihin. Ounasvaaralta löytyvät hyppyrimäet seuraavissa kokoluokissa:

  • K6 ja K15 (ei hissiä)
  • K28 ja K36
  • HS70
  • HS100

Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkihyppääjien ja yhdistetyn hiihtäjien lisäksi Ounasvaaran mäissä käy hyppäämässä junioreita, aikuisurheilijoita ja veteraaneja ympäri Suomen ja etenkin ensilumen harjoituskaudella Ounasvaara on suosittu kansainvälisten joukkueiden leirityspaikka.

Kesästä 2022 alkaen kaikki mäet ovat hypättävissä myös kesäisin.

Mäki- ja muita harjoituksia seuran omille urheilijoille järjestetään seuraavissa toimintaluokissa:

  • Mäkikoulu – K6, K15, K28 & K36 mäissä hyppäävät
  • Edustusurheilijat – HS70 ja HS100 mäissä hyppäävät
  • Aikuisharrastajat- ja veteraanihyppääjät – kukin oman tasonsa ja tahtonsa mukaan

Mäkikoulun toimintaa, maksuja ym. on kuvattu tarkemmin mäkikoulun omalla sivulla.

Edustusurheilijat harjoittelevat mäessä säännöllisesti yleensä maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 18:15 alkaen. Muut harjoitusajat sovitaan erikseen tarpeen mukaan. Lisäksi järjestetään fysiikka- ja taitoharjoituksia. Yhdistetyn urheilijat osallistuvat myös hiihtojaoston ryhmien harjoituksiin. Toiminnasta sovitaan ja viestitään tarkemmin WhatsApp-ryhmässä. Harjoituksia koordinoi valmentaja Cyril Lack.

Seuran aikuishuipuista monet harjoittelevat oman harjoitusohjelmansa mukaisesti henkilökohtaisten ja/tai maajoukkuevalmentajien johdolla. HS100 mäki pyritään kunnostamaan mäkiharjoittelua varten aina tarpeen mukaan sääolosuhteet huomioiden, kunhan tieto tarpeesta on toimitettu riittävän ajoissa kunnostustiimille.

Toimintamaksuilla katetaan osittain mäkien yllä- ja kunnossapidon sekä valmennuksen ja ohjauksen kustannuksia. Mäkikoulussa käytettävä välineistö on hankittu pääosin mäkikoulun tukijoiden antamalla tuella sekä lahjoituksin.

Mäkikoulun toimintaa, maksuja ym. on kuvattu tarkemmin mäkikoulun omalla sivulla.

Edustusurheilijoiden osalta toimintamaksuja ei kaudelta 2023-24 peritä mäkijaoston yleisen kokouksen 17.2. tekemän päätöksen mukaisesti.

Aikuisharrastajille ja veteraanihyppääjille on alettu järjestää ohjattuja harjoituksia talvikaudella 2023-24. Kunhan toiminta- ja ohjausmalli saadaan vahvistettua, päätetään myös toimintamaksuista.

Toimintatukea Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustaville mäkihyppääjille ja yhdistetyn hiihtäjille annetaan kaudella 2023-24 liittyen kilpailumaksuihin, harjoittelukuluihin sekä menestysstipendein.

Kotimaan kaikkien kansallisten kilpailujen osallistumismaksut sekä kilpailuja edeltävän päivän vapaiden harjoitusten mäkimaksut maksetaan jaoston toimesta. SM-joukkuekilpailuihin Ounasvaaran Hiihtoseuran joukkueissa osallistuvien majoituskuluja tuetaan 50 €/hlö, mikäli joukkuekilpailuun osallistuminen edellyttää ylimääräistä yöpymistä kilpailupaikkakunnalla.

Harjoittelukuluihin tukea myönnetään sen mukaisesti, miten seuran urheilijoita on valittu Hiihtoliiton valmennusryhmiin:

  • aikuisten maajoukkue 500€
  • nuorten maajoukkue/B-maajoukkue 300€
  • valtakunnallinen yläkoululeiritys 100€

Tuen edellytyksenä on, että urheilija on maksanut seuran jäsenmaksun, toimintaluokkaansa vastaavan toimintamaksun ja edustaa Ounasvaaran Hiihtoseuraa koko kauden. Tuen voi lunastaa kulukorvauksena harjoittelu- ja valmennuskulujen perusteella. Tuki on haettavissa 1.2-30.4.2024 välisenä aikana.

Menestystipendit jaetaan OH:n kauden päättäjäisissä seuran kaikille jaostoille yhteisen kriteeristön mukaisesti. Jaostolla on mahdollisuus päätöksellään jakaa lisäksi myös omia menestysstipendejä tai muita harkinnanvaraisia tukia.

Jaoston toimintaa ohjaavat dokumentit