Mäkikoulu

Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkijaosto järjestää mäkihypystä ja yhdistetyn hiihdosta kiinnostuneille lapsille ja nuorille ohjattua mäkihyppy- ja taitoharjoittelua. Mäkikoulun toiminta on suunnattu niille, joiden ensisijainen harjoitusmäki on K6, K15, K28 tai K36. Ympäri vuoden toimivalla mäkikoululla on tarvittavat varusteet, joiden avulla lajin harrastamisen voi aloittaa mukavasti ja edullisesti.

Toiminta

Harjoitukset

Mäkikoulun harjoituksia järjestetään Ounasvaaran mäkihyppykeskuksessa seuraavasti:

 • Maanantaina mäkihyppyharjoitus
  • K6 ja K15 mäissä klo 17.0018.15
  • K28 ja K36 mäissä klo 17.0018.15
 • Tiistaina taitoharjoitus maastohiihtosuksilla 17.3018.30
 • Keskiviikkona mäkihyppyharjoitus
  • K6 ja K15 mäissä klo 17.0018.15
  • K28 ja K36 mäissä klo 17.0018.15

Harjoitukset järjestetään Ounasvaaran mäkikeskuksessa. Valmennuksesta vastaavat pääsääntöisesti Esa ja Cyril. Heidän apunaan toimii myös seuran vanhempia urheilijoita sekä muita avustajia. Harjoituksista, aikataulumuutoksista ym. tiedotetaan tarkemmin mäkikoulun WhatsApp-ryhmässä.

Kysy lisätietoja mäkikoulun toiminnasta:

 • Esa Inkilä, 050 3311726
 • Mikko Pohjola, 040 7364234
 • Lisätietoa

  Kesämäkikausi alkaa touko-kesäkuussa ja jatkuu syys-lokakuuhun asti kelien mukaan. Kesäkaudella säännöllisiä yhteisharjoituksia järjestetään kesäkuussa sekä elo-syyskuussa. Heinäkuussa pidetään kesälomaa, mutta halukkaiden kanssa voidaan järjestää yksittäisiä harjoituksia erikseen sovittavan aikataulun mukaan. Loka-marraskuussa yhteisharjoituksia jatketaan kelien mukaan.

  Talvikausi, eli lumella hyppääminen, aloitetaan kun mäet on saatu lumetettua ja hyppykuntoon. Yleensä tämä tapahtuu marraskuun loppupuolella tai viimeistään joulukuussa. Talvikausi jatkuu sääolosuhteiden mukaisesti, useimmiten huhtikuulle asti. Säännöllisiä yhteisharjoituksia pidetään talvikaudella joulukuun alusta huhtikuun loppuun. Toukokuu on siirtymäkautta päättyvän kauden ja alkavan uuden kauden välillä, jolloin halukkaiden kanssa voidaan järjestää yksittäisiä harjoituksia erikseen sovittavan aikataulun mukaan kelien mukaan.

  Ohjattujen harjoitusten lisäksi kaikkien kannattaa käydä myös hyppäämässä ja hiihtämässä omatoimisesti ja harrastaa kaikenlaista muuta liikuntaa ahkerasti. Taitavimmat mäkikoululaiset voivat välillä osallistua erikseen sovittavalla tavalla myös vanhempien kilpajuniorien harjoituksiin.

  Yhdistetyn hiihdosta kiinnostuneille suositellaan osallistumista OH:n hiihtojaoston hiihtokoulun tai muiden harjoitusryhmien hiihtoharjoituksiin. Lähtökohtaisesti on hyvä ajatella, että jokaisen mäkikoulussa olevan lapsen tai nuoren lajivalikoima kattaa niin mäkihypyn, yhdistetyn kuin maastohiihdonkin ja mahdollista erikoistumista kannattaa alkaa pohtia vasta myöhäisteini-iässä.

Kilpailut ja leirit

Omien harjoitusten lisäksi mäkikoulun toimintaan kuuluu osallistuminen erilaisiin kilpailu- ja leiritapahtumiin.

 • Lapin liito -cup

  Mäkikoulun Lapin liito -cupia järjestetään muutamia kertoja vuodessa mäkikoulun harjoitusaikojen yhteydessä. Näin harjoitellaan kilpailuissa toimimista ja mitataan omien taitojen kehittymistä. Lapin liito -cupissa kilpaillaan K6-K36 mäissä ja osallistua voi useampaankin. Kaikki osallistujat palkitaan. Kisojen ajankohdista tiedotetaan OH:n nettisivujen tapahtumailmoituksissa sekä mäkikoulun WhatsApp-ryhmässä.

 • Tapsan Cup

  Taivalkosken Kuohu on järjestänyt talvisin avointa Tapsan Cup -kilpailusarjaa, jossa pienemmät mäkikoot sopivat mainiosti mäkikoululaisille. Talvella 2023-24 Tapsan cupeja ei järjestetä.

 • Kansalliset kilpailut

  Mäkikoululaisillekin sopivia kilpailuja järjestetään ympäri maata sekä kesä- että talvikaudella. Tiedot kilpailuista julkaistaan Hiihtokalenterissa. Alle 16-vuotiaille keskeisimpiä kilpailutapahtumia ovat mm. Junioricupin kilpailut sekä Hopeasompa-kilpailut. Mäkikoululaisilta toivotaan aktiivista osallistumista etenkin OH:n itse järjestämiin kansallisiin kilpailuihin. Kansallisiin kilpailuihin osallistuminen edellyttää voimassa olevaa kilpailulisenssiä tai Skipassia (katso lisätietoja kohdasta Mäkikoulun muistilista). Kansallisissakin kilpailuissa on usein tarjolla mäkikohtaisia avoimia sarjoja, joten rohkeasti vain kaikki mukaan!

  Kauden 2023-24 Hopeasompa-kilpailut järjestetään Ounasvaaralla 23.-25.2.2024.

   

 • Latu lentoon -leirit ja muut leirit

  Hiihtoliitto järjestää yhteistyössä seurojen kanssa Latu lentoon -tapahtumakiertuetta, johon sisältyy hauskoja leiritapahtumia ympäri Suomea. Tapahtumat on tarkoitettu kaiken tasoisille mäkihypystä ja yhdistetystä kiinnostuneille junioreille, joten mäkikoululaisia kannustetaan lähtemään rohkeasti mukaan! Latu lentoon lumileiri järjestettiin Rovaniemellä 29.11.-1.12. Seuraavat Latu lentoon tapahtumat järjestetään kesällä 2024.

Mäkikoulun muistilista

Alla lisätietoa mäkikoulun varusteista, maksuista ja muusta oleellisesta.

 • Varusteet

  Mäkikoululla on mäkihyppyvarusteita, joiden avulla on helppo aloittaa harrastus ilman suuria hankintoja. Jokaiselle hyppääjälle pyritään löytämään sopivat sukset, monot ja puvut, joita voi pitää käytössään harjoituksesta toiseen. Välineet ovat mäkikoulun omaisuutta ja niistä tulee pitää hyvää huolta. Mäkikoululaisten vanhempien tulee huolehtia mm. suksien säännöllisestä voitelusta mäkikoulun ohjaajien antaman ohjeistuksen mukaisesti.

  Kun hyppääjä siirtyy K28-K36 mäkiin on hyvä harkita ainakin uuden, suojaavamman kypärän hankkimista omaksi. Tässä vaiheessa ainakin osalle kilpailutoimintaan osallistuville hyppääjille aletaan usein hankkia myös muita juuri itselle sopivia välineitä omaksi. Viimeistään siinä vaiheessa kun hyppääjä siirtyy harjoittelemaan säännöllisesti HS70 tai isompiin mäkiin ja ”kasvaa ulos” mäkikoulusta, tulee hyppääjän ja huoltajien lähtökohtaisesti vastata itse hyppääjän varusteista.

  Maastohiihtovälineitä ei mäkikoululla ole, mutta sellaiset suositellaan hankkimaan kaikille mäkikoululaisille suksitaidon ja kunnon kartuttamiseksi. OH:n hiihtokoulun tai hiihtoryhmien toimintaan osallistuvilla on käytössään maastohiihtovälineistö hiihtokoulun ohjeistuksen mukaisesti.

 • Ilmoittautuminen

  Kun tulet mukaan toimintaan, ilmoita tietosi harjoituksen valmentajalle ja valitse ilmoittaudutko koko kaudeksi, kesä- tai talvikaudeksi, vai kuukausi kerrallaan. Uudet mäkikoululaiset voivat osallistua kokeilumielessä harjoituksiin 4 kertaa ennen päätöstä jatkosta ja tarkemmasta ilmoittautumisesta.

 • Seuran jäsenyys

  Lähtökohtaisesti mäkikoulun toiminta on tarkoitettu Ounasvaaran Hiihtoseuran jäsenille. Muista siis liittyä seuran jäseneksi tai, jos olet jo aiemmin liittynyt, muista maksaa seuran jäsenmaksu vuosittain ja osoittaa jäsenyytesi ilmoittautumisen yhteydessä. Ohjeet ja lisää tietoa jäsenyydestä sekä jäseneduista OH:n nettisivuilla. Mäkikoulun toimintamaksut ovat huomattavasti edullisempia seuran jäsenmaksun maksaneille. Jos kuitenkin haluat olla mukana mäkikoulun toiminnassa liittymättä seuran jäseneksi, se on mahdollista.

 • Maksut

  Kaudelle 2023–2024 hinnoittelu- ja maksumallia on uudistettu.

  Maksun suuruus siis määrittyy valitun ilmoittautumisjakson mukaan, huomioiden myös oletko seuran jäsen vai et. Maksut suoritetaan Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkijaoston tilille FI93 5640 6440 0208 75. Mainitse viestissä ketä/keitä ja mitä ajanjaksoa maksu koskee. Uudet harrastajat voivat tulla kokeilemaan mäkikoulun harjoituksiin ilmaiseksi ensimmäiset 4 harjoitusta. Ole tarvittaessa yhteydessä Esaan tai Mikkoon maksuasioihin liittyen.

 • Vakuutus

  Vaikka mäkihyppy onkin varsin turvallinen harrastus, jokaisella mäkikouluun osallistuvalla tulee olla tapaturmavakuutus, joka kattaa myös mäkihypyn. Yksi hyvä tapa hankkia vakuutus on hankkia se yhdessä mäkihypyn tai yhdistetyn kilpailulisenssin tai Nuorten Skipassin kanssa (katso tarkemmin alla). Vakuutus voi myös olla erillinen tapaturmavakuutus.

 • Lisenssi

  Kansallisiin mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailuihin, Tapsan Cupin kilpailuihin sekä Hiihtoliiton Latu lentoon -leireille osallistuminen edellyttää voimassa olevaa lisenssiä. Lisenssin voi hankkia vakuutuksella tai ilman. Useimmille mäkikoululaisille sopivin valinta on Nuorten Skipassi. Lisätietoa Skipassista ja lisensseistä löytyy Hiihtoliiton sivuilta. Skipassit ja lisenssit hankitaan Suomisport -palvelusta.

 • Kilpailu- ja leirimaksut

  Lapin liito -cupin kisat sisältyvät mäkikoulun toimintaan, niihin ei liity muita maksuja.

  Kansallisiin kilpailuihin osallistuvien osalta seura maksaa osallistumismaksun sekä kilpailua edeltävän päivän avoimien harjoitusten mäkimaksun. Ilmoittautumiset kilpailuihin tehdään Hiihtokalenterin kautta.

  Muiden kilpailujen (Tapsan Cupit, aluekilpailut Kuusamossa, …) sekä erilaisten leirien osalta seuran tuki osallistumis- ja muiden maksujen osalta päätetään tapauskohtaisesti. Mm. Rovaniemellä järjestettyjen Latu lentoon tapahtumien osalta seuran tuki on kattanut suurimman osan osallistumismaksusta ja osallistujile on jäänyt maksettavaksi vain pieni omavastuuosuus.