Mäkikoulu

Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkijaosto järjestää mäkihypystä ja yhdistetyn hiihdosta kiinnostuneille lapsille ja nuorille ohjattua mäkihyppyharjoittelua. Mäkikoulun toiminta on suunnattu niille, joiden ensisijainen harjoitusmäki on K6, K15, K28 tai K36. Mäkikoululla on tarvittavat varusteet, joiden avulla lajin harrastamisen voi aloittaa mukavasti ja edullisesti. Mäkikoulu toimii ympäri vuoden.

Toiminta

Harjoitukset

Mäkikoulun kesäkausi 2023-24 jatkuu lomatauon jälkeen ma 7.8.2023 alkaen. Mäkikoulun harjoituksia järjestetään kesäkaudella Ounasvaaran mäkihyppykeskuksessa seuraavasti:

 • Maanantaina mäkihyppyharjoitus
  • K6 ja K15 mäissä klo 17.0018.00
  • K28 ja K36 mäissä klo 18.1519.30
 • Keskiviikkona mäkihyppyharjoitus
  • K6 ja K15 mäissä klo 17.0018.99
  • K28 ja K36 mäissä klo 18.1519.30
 • Torstaina taito- ja kuntoharjoitus klo 17.3018.30

Ohjattujen harjoitusten lisäksi kaikkien kannattaa käydä myös hyppäämässä ja hiihtämässä omatoimisesti ja harrastaa kaikenlaista muuta liikuntaa ahkerasti.

Valmennuksesta ja ohjauksesta vastaavat pääsääntöisesti Esa, Sanni ja Cyril. Myös muita valmentajia/ohjaajia vierailee toisinaan harjoituksissa. Harjoituksista, aikataulumuutoksista ym. tiedotetaan tarkemmin mäkikoulun WhatsApp-ryhmässä. Taitavimmat mäkikoululaiset voivat välillä osallistua erikseen sovittavalla tavalla myös vanhempien kilpajuniorien harjoituksiin.

Yhdistetyn hiihdosta kiinnostuneille suositellaan osallistumista OH:n hiihtojaoston hiihtokoulun tai muiden harjoitusryhmien hiihtoharjoituksiin. Lähtökohtaisesti on hyvä ajatella, että jokaisen mäkikoulussa olevan lapsen tai nuoren lajivalikoima kattaa niin mäkihypyn, yhdistetyn kuin maastohiihdonkin ja mahdollista erikoistumista kannattaa alkaa pohtia vasta myöhäisteini-iässä.

Harjoitukset järjestetään Ounasvaaran mäkikeskuksessa. Saavuthan ajoissa ja valmiina harjoituksiin!

Kesämäkikausi alkaa touko-kesäkuussa ja jatkuu syys-lokakuuhun asti kelien mukaan. Kesäkaudella säännöllisiä yhteisharjoituksia järjestetään kesäkuussa sekä elo-syyskuussa. Heinäkuussa pidetään kesälomaa, mutta halukkaiden kanssa voidaan järjestää yksittäisiä harjoituksia erikseen sovittavan aikataulun mukaan. Loka-marraskuussa yhteisharjoituksia jatketaan kelien mukaan.

Talvikausi, eli lumella hyppääminen, aloitetaan kun mäet on saatu lumetettua ja hyppykuntoon. Yleensä tämä tapahtuu marraskuun loppupuolella tai viimeistään joulukuussa. Talvikausi jatkuu sääolosuhteiden mukaisesti, useimmiten huhtikuulle asti. Säännöllisiä yhteisharjoituksia pidetään talvikaudella joulukuun alusta huhtikuun loppuun. Toukokuu on siirtymäkautta päättyvän kauden ja alkavan uuden kauden välillä, jolloin halukkaiden kanssa voidaan järjestää yksittäisiä harjoituksia erikseen sovittavan aikataulun mukaan kelien mukaan.

 

Kilpailut ja leirit

Omien harjoitusten lisäksi mäkikoulun toimintaan kuuluu osallistuminen erilaisiin kilpailu- ja leiritapahtumiin.

Lapin liito -cup

Mäkikoulun Lapin liito -cupia järjestetään muutamia kertoja vuodessa mäkikoulun harjoitusaikojen yhteydessä. Näin harjoitellaan kilpailuissa toimimista ja mitataan omien taitojen kehittymistä. Lapin liito -cupissa kilpaillaan kussakin eri mäkikoossa K6-K36 ja osallistua voi useammassakin mäessä. Kaikki osallistujat palkitaan. Kisojen ajankohdista tiedotetaan OH:n nettisivujen tapahtumailmoituksissa sekä mäkikoulun WhatsApp-ryhmässä.

Tapsan Cup

Taivalkosken Kuohu järjestää talvisin avointa Tapsan Cup kilpailusarjaa, jossa pienemmät mäkikoot sopivat mainiosti mäkikoululaisille. Tapsan Cupin kilpailut ovat mainioita mahdollisuuksia päästä harjoittelemaan uusissa mäissä ja opetella kilpailuissa toimimista. Osallistuminen edellyttää voimassa olevaa kilpailulisenssiä tai Skipassia (katso lisätietoja kohdasta Mäkikoulun muistilista). Yhteisiä matkoja Taivalvaaralle Tapsan Cupiin kannattaa suunnitella valmentajien/ohjaajien, muiden mäkikoululaisten tai seuran muiden mäki-yh urheilijoiden kanssa.

Kansalliset kilpailut

Mäkikoululaisillekin sopivia kilpailuja järjestetään ympäri maata sekä kesä- että talvikaudella. Tiedot kilpailuista julkaistaan Hiihtokalenterissa. Alle 16-vuotiaille keskeisimpiä kilpailutapahtumia ovat mm. Junioricupin kilpailut sekä Hopeasompa-kilpailut. Mäkikoululaisilta toivotaan aktiivista osallistumista etenkin OH:n itse järjestämiin kansallisiin kilpailuihin. Kansallisiin kilpailuihin osallistuminen edellyttää voimassa olevaa kilpailulisenssiä tai Skipassia (katso lisätietoja kohdasta Mäkikoulun muistilista). Kansallisissakin kilpailuissa on usein tarjolla mäkikohtaisia avoimia sarjoja, joten rohkeasti vain kaikki mukaan!

Latu lentoon -leirit ja muut leirit

Hiihtoliitto järjestää yhteistyössä seurojen kanssa Latu lentoon -tapahtumakiertuetta, johon sisältyy hauskoja leiritapahtumia ympäri Suomea. Tapahtumat on tarkoitettu kaiken tasoisille mäkihypystä ja yhdistetystä kiinnostuneille junioreille, joten mäkikoululaisia kannustetaan lähtemään rohkeasti mukaan! Latu lentoon kiertue on Rovaniemellä 29.11.-1.12., jolloin kaikkien mäkikoululaisten toivotaan olevan mukana! Lisäksi voidaan suunnitella mäkikoulun omia leirejä/leiripäiviä esim. Taivalvaaralle Tapsan Cupin yhteydessä.

 

Kysy lisätietoja mäkikoulun toiminnasta:

 • Esa Inkilä, 050 3311726
 • Mikko Pohjola, 040 7364234.

 

Mäkikoulun muistilista

Ilmoittautuminen: Kun tulet mukaan toimintaan, ilmoita tietosi harjoituksen valmentajalle/ohjaajalle ja valitse ilmoittaudutko koko kaudeksi, kesäkaudeksi tai talvikaudeksi, vai osallistutko toimintaan kuukausi kerrallaan. Uudet mäkikoululaiset voivat osallistua kokeilumielessä harjoituksiin 4 kertaa ennen päätöstä jatkosta ja tarkemmasta ilmoittautumisesta.

Seuran jäsenyys: Lähtökohtaisesti mäkikoulun toiminta on tarkoitettu Ounasvaaran Hiihtoseuran jäsenille. Muista siis liittyä seuran jäseneksi tai, jos olet jo aiemmin liittynyt, muista maksaa seuran jäsenmaksu vuosittain. Ohjeet ja lisää tietoa jäsenyydestä sekä jäseneduista OH:n nettisivuilla. Jos kuitenkin haluat olla mukana mäkikoulun toiminnassa liittymättä seuran jäseneksi, se on mahdollista. Mäkikoulun toimintamaksut ovat kuitenkin huomattavasti edullisempia seuran jäsenmaksun maksaneille. Muista osoittaa jäsenyytesi ilmoittautumisen yhteydessä.

Maksut: Kaudelle 2023-24 hinnoittelu- ja maksumallia on uudistettu.

Maksun suuruus siis määrittyy valitun ilmoittautumisjakson mukaan, huomioiden myös oletko seuran jäsen vai et. Maksut suoritetaan Ounasvaaran Hiihtoseuran mäkijaoston tilille FI93 5640 6440 0208 75. Mainitse viestissä ketä/keitä ja mitä ajanjaksoa maksu koskee. Uudet harrastajat voivat tulla kokeilemaan mäkikoulun harjoituksiin ilmaiseksi ensimmäiset 4 harjoitusta. Ole tarvittaessa yhteydessä Esaan ja/tai Mikkoon maksuasioihin liittyen.

Vakuutus: Vaikka mäkihyppy onkin varsin turvallinen harrastus, jokaisella mäkikouluun osallistuvalla tulee olla tapaturmavakuutus, joka kattaa myös mäkihypyn. Yksi hyvä tapa hankkia vakuutus on hankkia se yhdessä mäkihypyn tai yhdistetyn kilpailulisenssin tai Nuorten Skipassin kanssa (katso tarkemmin alla). Vakuutus voi myös olla erillinen tapaturmavakuutus.

Lisenssi: Kansallisiin mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailuihin, Tapsan Cupin kilpailuihin sekä Hiihtoliiton Latu lentoon -leireille osallistuminen edellyttää voimassa olevaa lisenssiä. Lisenssin voi hankkia vakuutuksella tai ilman. Useimmille mäkikoululaisille sopivin valinta on Nuorten Skipassi. Lisätietoa Skipassista ja lisensseistä löytyy Hiihtoliiton sivuilta. Skipassit ja lisenssit hankitaan Suomisport -palvelusta.

Kilpailu- ja leirimaksut: Viikkokisat sisältyvät mäkikoulun toimintaan, niihin ei liity muita maksuja. Muiden kilpailujen sekä leirien osalta seura tukee merkittävästi osallistumismaksuissa ja muissa kuluissa. Tarkempi linjaus tukimuodoista kaudelle 2023-24 tehdään pian.

Varusteet: Mäkikoululla on mäkihyppyvarusteita, joiden avulla on helppo aloittaa harrastus ilman suuria hankintoja. Jokaiselle hyppääjälle pyritään löytämään sopivat sukset, monot ja puvut, joita voi pitää käytössään harjoituksesta toiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että ne ovat mäkikoulun omaisuutta ja niistä tulee pitää hyvää huolta. Mäkikoululaisten vanhempien tulee huolehtia mm. suksien säännöllisestä voitelusta mäkikoulun ohjaajien antaman ohjeistuksen mukaisesti. Kun hyppääjä siirtyy K28-K36 mäkiin on hyvä harkita ainakin uuden, suojaavamman kypärän hankkimista omaksi. Tässä vaiheessa ainakin osalle kilpailutoimintaan osallistuville hyppääjille aletaan usein hankkia myös muita juuri itselle sopivia välineitä omaksi. Viimeistään siinä vaiheessa kun hyppääjä siirtyy harjoittelemaan säännöllisesti HS70 tai isompiin mäkiin ja ”kasvaa ulos” mäkikoulusta, tulee hyppääjän ja huoltajien lähtökohtaisesti vastata itse hyppääjän varusteista. Maastohiihtovälineitä ei mäkikoululla ole, mutta sellaiset suositellaan hankkimaan kaikille mäkikoululaisille suksitaidon ja kunnon kartuttamiseksi. OH:n hiihtokoulun tai hiihtoryhmien toimintaan osallistuvilla on käytössään hiihtokoulun maastohiihtovälineistö hiihtokoulun ohjeistuksen mukaisesti.