Tiedote liittyen Ounasrasteihin ja OH:n omatoimirasteihin

Hyvät suunnistajat !


Kuluva suunnistuskausi on lähtenyt korona-rajoituksista huolimatta hyvin liikkeelle. Toukokuussa aloitettiin omatoimirastit ja viime viikolla saatiin käynnistettyä normaalit Ounasrastit. Viime vuoden koronakesän aikana lanseerattiin suosituksi tulleet omatoimirastit, joita on ollut tarkoitus jatkaa myös tänä vuonna positiivisen palautteen vuoksi. Tänä vuonna tarjonta on entisestään laajentunut. Tarjolla on tiistain Ounasrastien ja viikottaisten OH:n omatoimirastien lisäksi Hietavaaran ja Nuuksvaaran pidempiaikaiset OH:n omatoimirastit sekä myös kuntosuunnistajien käyttöön sopivat Jukolan harjoituskartat. Tarjontaa on siis paljon ja jokaiselle löytyy jotakin vaikkei tiistaina paikalle pääsisikään.

Valitettavasti olemme kuitenkin törmänneet kahteen merkittävään ongelmaan: tiistaisin myytyjä karttoja on jaettu loppuviikoksi kavereille uudelleen suunnistettavaksi ja eri tapahtumien karttoja on tarkoituksellisesti kopioitu ja jaettu tietoisesti eteenpäin. Näihin väärinkäytöksiin joudumme reagoimaan.

Tämä on erittäin harmillinen tilanne, varsinkin kun suunnistajat ovat tunnetusti erittäin rehellistä porukkaa ja Ounasrastit sekä muu järjestämämme suunnistustarjonta ovat käytännössä ainut tapa saada tuloja jaoston toimintaan.

Harrastuksena suunnistus on varsin edullinen, joten toivoisi, että talkoolaisten työtä arvostetaan ja suunnistettavista radoista saadaan sille määritetty korvaus. Jokaisen suunnistustapahtuman järjestäminen vaatii kymmeniä talkootunteja, lukuisia talkoolaisia ja arvokasta tekniikkaa. Jotta suunnistaja pääsee suunnistamaan, täytyy radat ensin suunnitella, tarkistaa rastipisteiden kelvollisuus maastosta, viedä rastiliput ja Ounasrasteilla myös leimasimet paikoilleen, tulostaa kartat, huolehtia niiden myynti ja tiistaisin hoitaa myös tulospalvelu sekä liikenteen ohjaus. Tiistain jälkeen puretaan leimasimet ja tehdään tarvittavat muutokset loppuviikon OH:n omatoimirasteja varten. OH:n omatoimirastien päätteeksi käydään vielä keräämässä maastosta loput rastiliput.


Edellä mainittujen esille tulleiden ongelmien vuoksi toimimme jatkossa seuraavanlaisesti   
 
1 ) tiistain Ounasrastien osalta:
 • Kesäkuun ajan Ounasrastien radat (A, B, C ja D) ovat suunnistettavissa loppuviikon.  Kartat ovat saatavilla vain tiistaisin Ounasrastien tapahtumapaikalta.
 • Heinäkuun alusta (6.7.) lähtien Ounasrastien radat (A, B, C ja D) ovat suunnistettavissa VAIN tiistaisin. 
2) OH:n omatoimirastien osalta:
  • Kokeilemme seuraan kahden viikon ajan karttakioskin pystyttämistä Punaiselle tuvalle. Katsomme  onko tällaisella palvelulle tarvetta. Kioskin aukioloajat löydät nettisivuilta ja somesta (https://oh.fi/suunnistus/ohn-omatoimirastit/karttakioski/). Kioskissa myynnissä ovat seuraavat kartat: 
   • Viikoittaisten OH:n omatoimirastien kartat (helpohko ja vaativa rata, sama maasto kuin Ounasrasteilla).
   • Pidempiaikaisten OH:n omatoimirastien kartat (Hietavaara ja Nuuksvaara). 
   • Uudistuneet Jukolan harjoituskarttapaketit tarjoushintaan.
  • OH:n omatoimirastien karttoja sekä Jukolan harjoituskarttoja ei saa ostettua tiistain Ounasrasteilta. 
  • OH:n omatoimirastit ovat tarjolla koko kesän ajan ke-su ja ne sijaitsevat Ounasrastien kanssa samassa maastossa, osittain samoilla rastipisteillä. OH:n omatoimirastien kartat ovat ostettavissa ja tulostettavissa Rastilipusta ja kokeiluluontoisesti karttakioskista (https://oh.fi/suunnistus/ohn-omatoimirastit/karttakioski/).  OH:n omatoimirastien kartat eivät sisälly kausikorttiin. 
Toivomme, että jatkossakin suunnistajat tunnetaan rehellisinä liikkujina ja pidetään yhdessä kiinni siitä, että talkoolaisten työtä arvostetaan. Näin saamme jatkossakin nauttia hyvästä suunnistustarjonnasta.Hyvää rastikesää kaikille!

Suunnistusjaoston puolesta,
Annu Tyyskänen, pj