Ohjeita Ounasrasteille osallistuville

Ounasrastit on kaikelle kansalle tarkoitettu viikoittainen kuntosuunnistustapahtuma. Kausi 2019 aloitetaan tiistaina 7.5.2019 OH:n Punaisella tuvalla. Kesän aikana järjestetään yhteensä 25 tapahtumaa eri puolilla kaupunkia (sis. 3 yösuunnistusrastit).

Ounasrasteilla on ratoja kaikentasoisille suunnistajille kokeneista kilpailijoista aloittelijoihin. Halutessaan radan voi kiertää ilman ajanottoa, mutta järjestäjältä voi vuokrata Emit-kortin, joka mahdollistaa rastivälikohtaisen tulospalvelun. Emit-kortin vuokra ei sisälly karttamaksuun. Ounasrasteilla voi suunnistaa myös ilman Emit-korttia ja ajanottoa. Paikalla tarjotaan neuvoja ja opastusta uusille harrastajille. Lisätietoja on sivun lopussa.

Ounasrastien yhteydessä järjestetään työpaikoille ja yhteisöille tarkoitettu Firmaliiga (ks. erillinen ohje myöhemmin), joka huipentuu kauden päätteeksi juostavaan Puulaakiviestiin.

Ounasrastit löytyy myös Facebookista. Ounasrasti-vastaavana toimii (toistaiseksi) Tarmo Oikarinen (puh. 0400 227024, email tarmo.oikarinen(att)gmail.com). Ounasrasteihin ja Firmaliigaan liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen ounasrastit[at]gmail.com.

RATAVAIHTOEHDOT

A-rata 6 – 7 km (vaativa)
B-rata 4 – 5 km (kohtalainen)
C-rata 2 – 3 km (helppo)
D-rata 1 – 1,5 km (erittäin helppo, aloittelijoille ja lapsille sopiva)

MAKSUT

Karttamaksu 6 €, juniorit alle 20 v ja opiskelijat 4 €
Kausikortti 90 €, OH:n jäsenet 70 €
Emit-kortin vuokraus 2 €

MAKSUTAVAT

Maksuksi käyvät käteinen, ePassi sekä Liikunta- ja TYKY-kuntosetelit. Maksu onnistuu myös Tyky-Online:llä. Kuntoseteleistä ei palauteta takaisin vaihtorahaa. Toukokuun ajan on mahdollista maksaa kausikortit myös pankkikortilla. Tarkoitus on ottaa jo alkukaudesta käyttöön suunnistusliiton Rastilippu-palvelu, jonka kautta voi karttamaksun myös suorittaa. Kyseisestä palvelusta lisätietoa erikseen myöhemmin.

Mikäli maksat Smartum-kortilla, suorita maksu ennen Ounasrasti-tapahtumaa ja esitä tapahtuman järjestäjille tosite maksusta. Toukokuun ajan tapahtumapaikoilla on korttimaksupääte, jolloin on mahdollista maksaa kausikortti Ticket Mind&Body -maksukortilla.

KARTAT

Kartat ovat pääasiassa 1:10 000 -mittakaavaisia tulostekarttoja, joihin radat on valmiiksi painettu.

LÄHTÖ JA MAALI

Maastoon pääsee klo 17 – 19 välisenä aikana. Maali sulkeutuu klo 20.00. Maalissa Emit-korttia käyttävä suunnistaja ilmoittaa, mikäli ei halua aikaa.

TURVALLISUUS

Iltarastivarustukseen kuuluu ensiapulaukku, jonka avulla tavanomaisimmat ruhjeet ja haavat voidaan hoitaa maastossa. Nyrjähtäneitä nilkkoja varten laukusta löytyy kylmäpusseja.

Vakavampien tapausten varalta päivystävä ensiapu on

Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikka
Ounasrinteentie 22, Rovaniemi
puh. (016) 328 2140
klo 8.00 – 22.00

Yleinen hätänumero on 112.

MUISTA NÄMÄ!

Osallistuessasi kuntosuunnistustapahtumaan, tutustu huolella ohjeisiin.

  • Valitse rata ennen kaikkea taitosi mukaan.
  • Pyydä opastusta ja ohjeita.
  • Etene varoen liikenneväylillä.
  • Auta maastossa loukkaantunutta tai opasta eksynyttä.
  • Vältä ehdottomasti liikkumista kielletyillä alueilla (pihamaat, pellot yms.).
  • Ilmoittaudu maalipaikalla, vaikka et kiertäisikään koko rataa.
  • Muista, että osallistut tapahtumaan omalla vastuullasi.
  • Aisti ja havainnoi luonnon tarjoamia elämyksiä, nauti luonnosta!
  • Huomaa, että olet vastuussa ympäristöstä – jokamiehenoikeus merkitsee myös velvollisuuksia.