Seuraikoni on poissa – OH:n kunniajäsen Tellervo Laitila-Gröndahlin muistokirjoitus

OH:n kunniajäsen, Tellervo Laitila-Gröndahl poistui keskuudestamme 14.8.2022.

Hän oli syntynyt Rovaniemellä 12.1.1946. Telle oli ikuinen ”ohoolainen”. Urheiluseuraura alkoi jo 5-vuotiaana, kun hän oli myymässä Ounasvaaran Talvikisojen ohjelmalehtisiä yhdessä siskonsa kanssa. Siitä oli innokkaalle talkoolaiselle luontevaa siirtyä nykyisen Ounashallin ja urheiluopiston välissä sijainneesta kisojen kenttäkeittiön eri tehtäviin, missä kisaväelle mm. valmistettiin hernerokkaa ja lihakeittoa.

Vastuutehtävät lisääntyivät. Telle oli pääemäntänä OH:n Majalla yli 30 vuotta huolehtien myös sen paikan kunnosta.  Hänen tekemänsä poronkäristys ja lohisoppa sekä täytekakut olivat maankuuluja. Tellen johdolla OH:n ”majaporukka” järjesti monenmoisia juhlia: häistä ja syntymäpäiväjuhlista muistotilaisuuksiin. Talvikisojen ohessa pidetyissä maankuuluissa Kursungin kisoissa palveltavina olivat maamme lehdistön kerma, yhteiskuntamme päättäjiä sekä diplomaattikuntaa. Telle vastasi myös monien urheilujoukkueitten leiri- ja kisa-aikojen aamupaloista ja ilta-aterioista. Toinen merkittävä vapaaehtoispaikka Tellelle oli Toramo, missä hän huolehti reserviläisten kokouksista, tapaamisista sekä kalottitilaisuuksista.

Tellervo Laitila oli pienestä pitäen oma-aloitteinen. Hän hankki luku- ja laskutaidon ennen kouluun menoa, jonka vuoksi hänet siirrettiin suoraan toiselle luokalle. Urheilu on ollut koko ajan keskiössä. Omat urheilulajit olivat pikaluistelu ja pujottelu. Niissä tuli myös palkintosijoja. Telle oli ensimmäisiä naismäkituomareita Suomessa. Hän teki pitkän työuran Rovaniemen Pesulassa, missä toimi aktiivisena ja rohkeanaluottamushenkilöinä.

Tellervo Laitila oli kova tekemään töitä. Hänen tapaisiaan, oma-aloitteisia ja luotettavia seuratyöntekijöitä on harvassa. Siitä tunnustuksena hänet kutsuttiin OH:n kunniajäseneksi. Myös Rovaniemen kaupunki palkitsi hänet aktiivisesta ja esimerkillisestä seuratyöstä. Telle osasi markkinoida OH:n palveluja. Taustalla oli halu kartuttaa varoja OH:n nuorisotoimintaan.

Tellelle läheisiä olivat oma poika Eero sekä lapsenlapset Heta ja Luka. Hänen oma sisarusparvensa, joka piti jatkuvasti yhteyttä toisiinsa, oli myös aktiivisesti mukana OH:ssa. Tellellä oli ilmeinen kyky koota Majalle apujoukkoja. Monet niissä tehtävissä olleista olivat mukana useita vuosia. Tellen synnyttämä yhteistoiminta on ollut yksi OH:n seuratoiminnan perusjalustoista.

Mauri Haataja, OH:n kunniapuheenjohtaja

Leena Jääskeläinen, OH:n kunniajäsen


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia